Л. Александрова: “Пейте, когато можете, където можете и колкото можете!”

Здравейте, пеещи приятели!

Обещах ви, че ще има поредица от постове за един концерт, в който взех участие на 29 Април. Концертът се проведе в Драматичен театър гр. Кюстендил, а поводът бе 20 години Вокална група “Калпазани“.
За много от вас това име не означава нищо, но за мен, както и за повече от 90 деца и младежи на сцената това име означава „детство“.

11204956_951755801509448_5175455592438677880_n
Когато бях на 6 годинки за първи път излязох на сцена заедно с тази група и сякаш никога не съм си тръгвала.
Срещата на нас големите калпазани със сцената, със старите песни, които пеехме беше емоционална, щастлива и малко тъжна. Да, все още сме млади, но така далеч от времето, което с танцова стъпка се стопи бързо, бързо.
Вокалната група съществува под покрива на едно съвсем нормално българско училище вече 20 години, но отдавна е минала и задминала училищното ниво. Децата пеят, танцуват, свирят, рецитират, ходят по участия, правят записи, мюзикъли – всичко, което е нужно, за да се изгради един малък артист.

Тази магия се случва благодарение на ръководителката на групата г-жа Александрова и нейният екип.
Госпожа Александрова с търпение и любов продължава да създава от малките певци – свестни хора.
Това училище е доказателство, че не всичко е изгубено, че има все още учители, които обичат работата си, че успяват да създават чудеса, че вярват в децата на България и няма какво да ги спре.

Ето какво каза г-жа Александрова след концерта:

11048695_790721557643123_4369577711091266210_n

1. Госпожо Александрова, честит юбилей! Разкажете как мина концерта? Доволна ли сте?
– За мен напрежението беше голямо. През цялото време тичах на високи токчета зад сцената (по принцип нося маратонки) и следях движението на безжичните микрофони. Надявам се да е минал добре. Все още не съм видяла видео, но снимките и клипчетата ми харесват. За мен е важно децата да се забавляват на сцената и виждам, че е било така. В залата е имало разплакани хора. Щом сме докоснали дори един човек, значи трудът си е струвал!
2. Как се организира такова събитие? До колкото разбрах, имало е повече от 90 участника? Къде срещнахте трудности? Кой Ви помогна?
– С много любов и упоритост. Благодаря на всички големи “калпазани”, които се включиха в това приключение с такова желание и ентусиазъм! Благодаря на колегите Аня и Цвети за медията, Жоро Пандурски за декора, Дима за хореографията на някои от песните, Лозен за осветлението. Благодаря на колегите за перфектната организация на децата зад сцената – Рая, Таня, Ради и Деси! Уникалните покани бяха направени от Ради Дашева. Стилните благодарствени писма за спонсорите и приятелите на “Калпазани” – Аня Стоянова. За сценария ми помогнаха В.Лумбева и Н. Керацинов, който е автор на много от песните ни. Благодаря на г-жа Здравка Тасева за това, че ме подкрепя и помага!
Хубаво е човек да има приятели!

11133819_943159349035760_8809081443488638935_n

3. Как успяхте да накарате 4 поколения от 5 до 25 години да работят заедно на сцената?
– Когато обичаш музиката, няма значение на колко години си. А аз винаги съм обичала темброво разнообразие.
Много сладко е съчетанието на детски гласчета с женски и вече мъжки гласове. Обичам хармонията, а за да има хармония трябват повече гласове.
4. Да се върнем към създаването на групата? Какво се промени от тогава до сега?
– Участниците са много повече. Много по-трудно е. Живеем във време на различни комерсиални ТВ формати, в които децата изкуствено се правят звезди. Детската песен отива на все по-заден план. Децата пеят песни, които не разбират и вместо да се забавляват, гледат в ръководителката си, която прави странни физиономии и жестове. Тъжно е!
За това в “Калпазански експрес” големите пяха детски песни.
Нека върнем детската песен при децата! Нека запазим детското в тях!

5. Разкажете ни нещо за себе си. Това ли искахте да работите или сте си мечтали за нещо друго?
– Свиря на пиано от 6 годинки. Преди да науча буквите, знаех нотите. Като дете пеех във ВГ “Сребърни звънчета”. Мисля, че това е причината да обичам музиката и детската песен. Мога да кажа, че съм успял човек, защото ходя с удоволствие на работа. Обичам професията си. А винаги съм мечтала да бъда балерина, но това ще си остане мечта.

photo_verybig_1426487
6. Какви са позитивите за децата, от участието им във вокална група или някакъв състав като вашия? Как така в едно съвсем нормално училище, без музикален профил има толкова много пеещи деца? Как мислите?
Първото много важно нещо е, че се учат да работят в екип. Намират много приятели. Имат самочувствие, което е важно, за да успеят в живота. Творчеството развива въображението. Има деца, които не интонират правилно, но когато пеят в такава група, след време започват да пеят по-вярно. Това, че някой пее фалшиво, не означава, че не трябва да пее. Това е процес, при който се научаваме да дишаме правилно. Психолозите казват, че трябва да пеем, когато сме напрегнати, за да освободим напрежението.
Пейте, когато можете, където можете и колкото можете!

path_180109

7. Ако имахте неограничени възможности какво бихте направили за вашата група? Какво още си мечтаете да постигнете в професионално отношение?
– Мечтая си да пътуваме много. Да правим мюзикъли. Да пишем песни. Да танцуваме. Да отидем малки и големи на палатки с китари, да си пеем и да гледаме най-хубавата и ярка звезда на небето – “КАЛПАЗАНИ”!

11174971_935173969857048_512559477111383393_n
8. На финала на концерта всички плакахме. На сцената и в публиката се бяха събрали толкова много хора, които ви обичат. Искате ли да им кажете нещо?

– Да запазят детето в себе си и да озаряват света с “калпазанска” усмивка!

Facebook:

Вокална група “Калпазани” : https://www.facebook.com/pages/VG-Kalpazani/635128406500000?fref=ts&ref=br_tf

Шесто Основно Училище СВ. Паисий Хилендарски: https://www.facebook.com/6ou.kn?fref=ts

ЕЛЕ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s