How to belt? Белтинг. Що е то?

Здравейте!

heartЗапочвам поста с уговорката, че ще ползвам термина „belting“ и на български (белтинг), ако някой знае как се нарича на роден език нека сподели. Лично аз не съм чувала да се ползва в България. На английски думата означава колан, пояс.
Ясно определение за термина не съм прочела никъде, но ще се опитам аз да ви дам такова: подпряно, силно пеене, за което певеца ползва гръден резонатор, но над прехода на гласа.
Това звучи като викане с цяло гърло на високи тонове, но не е. Техника е.
Пеенето е силно, по-грубо от нормалния ви глас, но не е крещене и не трябва да е грозно.

pink_02052013_2_0Темата е опасна и за този метод определено е нужно да бъдете внимателни. Неправилният педагог и техника могат да бъдат пагубни за гласа ви. За себе си все още проучвам белтинга и не мога да дам крайно мнение, но когато толкова професионалисти казват, че е опасно и вредно, то поне трябва да му обърнем нужното внимание и да се допитаме до педагог и подходяща литература ако искаме да го практикуваме.

Ако сте начинаещи и сега започвате работа по гласа си, препоръчвам да четете поста информативно. Не прескачайте материал, защото това определено няма да ви помогне да напреднете в пеенето. Трябва да работите в ниския, средния и високия регистър поне една, две години, за да можете безопасно да навлезете в белтинга. Някои певци, така се увличат в този метод, че забравят да тренират високия си регистър например, а гласа трябва да бъде гъвкав навсякъде.

Womans mouth wide open with red lipstick.

Ако сте опитен изпълнител, все пак препоръчвам да загреете гласа си с упражнения предварително, с цел да не го повредите. Личен съвет: не правете това, което ви се струва неестествено за вашето тяло и не се насилвайте. Това важи независимо колко сте напреднали. Работете по гласа си внимателно.
Както всяко друго умение и това има нужда от постоянство, търпение и работа. Ако ли не, можете да повредите гласните си връзки за цял живот.

Как да започнем?
За да се предпазим от проблеми първо трябва да осъзнаем, че за да се получи белтинг трябва много сила, но силата концентрирана на грешното място предизвиква проблеми в гърлото. Нужен ви е въздух. Поемете си малко повече въздух от обичайното. Не натискайте много силно нотата, отворете устата си малко повече от обикновено. Нужна ви е повече концентрирана енергия на звука. Ако искате да повикате някого на улицата, който се намира далеч от вас как бихте извикали „Хей!“?
Запомнете, че силата идва от дишането, а не от напъните в гърлото. Когато пеете забравете, че съществува тази част от тялото ви (гърлото) и намерете сила от опората, а именно диафрагма и въздух.
Използвайте устната си кухина, езика, зъбите. Представете си, че звукът отива нагоре към главата и челото. Мислете си за буквата С. Опитайте се да направите тази форма с ръка и я поставете на едната страна на лицето си в профил върху челюстта.
BeyonceВсичко е широко и концентрирано в този полукръг. И дишайте! Това е лесен начин да изнесете гласа напред и той да се сдобие с повече мощ. Един от най-известните белтъри в света е Бионсе. Откраднете си от нея техника. Гледайте внимателно какво прави тя с лицето си. За човек, който танцува толкова много на сцената, бъдете сигурни, че и диафрагмата ѝ работи през цялото време, както и въздуха. Когато гледаш как пее Бионсе имаш чувството, че гласа и излиза сякаш от лицето напред и темето на главата нагоре. Песента ѝ „Listen” е най-добрия пример за белтинг.

https://www.youtube.com/watch?v=y4gimHC7fKs

Използвайте едно много простичко упражнение, за да усетите белтинга. Сложете пръст на няколко сантиметра от лицето си и пейте на него. Помогна ли? Усещате ли наситеността на звука пред лицето си?
Можете. преди да изпеете изречението, да го кажете на глас и после да се опитате да изкопирате звука пеейки.

Отворете главата! Ех, поредната метафора, но ако практикувате от много време трябва да усетите за какво става дума. Представете си, че звука излиза напред и нагоре през средата на главата. Аз отварям главата си с метода “качване по стълба“ представям си, че трябва да се кача на високо място и гледам нагоре към него(ама мислено хе-хе). index

Идеята на тази техника не е просто да викате супер силно, да, силно е, но все пак трябва да бъде красиво и приятно за ухото. Не забравяйте вибратото, то трябва да може да се появи спокойно и естествено. Да не бъде прекалено много или пък да липсва напълно.

MIX BELT

Това е по-сложно от самия белтинг. За целта трябва да имате добър глас във високите регистри. Да можете да смесвате заедно двата гласа е толкова практично и полезно умение.

katy-perry-birthday-21

За тази техника е нужно да се отървете от страха, спирайки се определено няма да успеете. Репетирайте на място, където няма да се притеснявате, че сте „прекалено шумни“. Не се напрягайте никъде по тялото, а се отпуснете. Не забравяйте да контролирате дишането си и да отворите устата достатъчно широко, за да не закачате гърлото. Работете по гласа си докато говорите.

1385407269_451809009_ariana-grande-467

Миксиране може да има дори в говоренето в ежедневието ни. Ако се пробвате да направите следните упражнения ще разберете по-лесно какво се изисква от вас докато пеете. Прочетете произволен текст с глас идващ от гръдния кош (гръден резонатор). Ще прозвучи доста тежко и грубо. Сега прочетете текста с главов глас (на фалцет). Ще прозвучите като малко дете. Разбирайки разликата между двата регистъра и как звучи гласа ви в тях, лесно ще разберете какво е микс по между им.

Виждате из статията снимки на изпълнителки прочути с тази техника. Има още многоооо……

Това е за сега!Надявам се да ви е било полезно!

До скоро!

Еле

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s