Как да развием таланта си? Част първа

Привет, приятели!

Първата публикация за 2015!

Този пост, а и следващите ще бъдат резюме на една книга, която в момента чета- “The Little Book of Talent: 52 Tips for Improving Your Skills” от Daniel Coyle.20150112_163753
Още в първите 10 страници бях „принудена“ да взема молив и да подчертавам това, което ми хареса и сметнах за полезно. А аз ненавиждам да се драска по книгите ми.
Замислих се, че идеите изложени в книгата, заслужават да бъдат споделени в блога. Аз също ще добавя някои мои хрумвания през годините. В крайна сметка това, което правя тук не се различава от книгата – споделям личен опит натрупан през годините, бил той съвсем малък. От семинарите на Ясен Николов запомних едно изречение, което ми дава стимул да продължавам с блога и да пиша: „За да бъдеш наистина успешен, в това, което правиш ти трябва да споделяш опита си с околните.“ Естествено казвам го със свои думи, но смисълът е този.

Книгата е изпълнена с практически съвети какво може да правиш, за да имаш успех и да се развиваш. Колко трудно намираме ПРАКТИЧЕСКОТО в днешно време, дори в училище ни учат на неща, които не разбираш с какво биха ти били полезни в бъдеще, а практическата страна се забравя почти винаги. За това може да си много добър в зубренето на правила, но как да ги приложиш си остава загадка. В училище ни учат на математика, решаваме задачи и си блъскаме главите, но не ни учат как например бихме могли да управляваме финансите си, как да спестим пари или да вложим…

Това, което трябва да осъзнаем е, че всеки има талант. Въпросът е как да го провокираме и извадим на повърхността. Ако вече сте открили какъв е вашият талант и това, което бихте искали да превърнете във ваша мисия и професия( а не просто хоби), то тогава какво можете да направите, че да се развивате постоянно и да извадите най-доброто от себе си? Как да поддържаме мотивационния огън(е не е ли чудесно?!)?17kl9l44zvzprjpg

 

 

1. Малките стъпки повтарящи се във времето ни преобразяват schoolwork_thumb

Да, така е. Толкова е трудно да видим общата картина, когато например пеем „ми ме ма мо муууу“ при вокалния педагог всеки път щом сме на урок. Не виждаме с какво по дяволите ще ни е от полза това „ми ме ма мо му“, когато искаме да изпеем песен на Бионсе? Е, повярвайте и тя го прави. И колкото по-упорито правиш упражненията си, толкова по-ясно ще се вижда защо са ни нужни те. Питайте мен аз знам. От кандидатстването ми в 12 клас до завършването на университета много пъти съм повторила това упражнение с пълното съзнание, че то е ключът към моето „разцъфване“ като изпълнител. Вярвах в това безумно и го правех всеки ден с вярата си, че ще стане. Е, не всеки се е родил с гласа на Бионсе, но всеки може да се труди колкото нея.
С всяка изминала година (5 до сега) забелязвам напредък в себе си. Дори малка стъпка напред е важна. Не омаловажавайте постиженията си. Може да сте успели да изпеете един тон по-чисто от преди една година. Това е напредък!
А като забележка към себе си мога да добавя, че дори съм мързелива…. представяте ли си какво бихте постигнали ако успеете да елиминирате мързела от ежедневието си?

2.Наблюдавайте и слушайте внимателно по-добрите от вас и крадете.

Ако имате идол, на който бихте желали да подражавате то наблюдавайте го внимателно. Когато говорим за пеене разбира се имам предвид следното: Как вашият любимец изпълнява висок тон? Каква е позицията на устните му, шията или брадичката? Направете го и вие и вижте къде е разликата. Опитайте се да коригирате себе си по него. Говорим за съсредоточено наблюдение върху детайлите.
Ако имате възможност да слушате как пее ваш колега изпълнител, как свири на пианото по време на урок – направете го. Полезно е. Това важи за всяка професия.

Най-добрият източник на информация са най-добрите(Хубаво е да знаете, че винаги има по-добри от вас, но това е в реда на нещата и не се плашете от тях)! Така, че не се страхувайте да крадете от тях. Всеки велик човек краде знания и умения, преобразявайки ги по свой начин. Естествено, когато говорим за „кражба“ крадете специфика, а не общи впечатления. Научете се да отсявате същественото.

images3.Записвайте си!

Купете си бележник, ако трябва дайте малко повече пари за него-нека бъде красив и луксозен, за да ви мотивира да го водите изрядно (често). Наскоро една приятелка ми се смееше, че записвам маршрути и посоки, когато ходя някъде из София „Не се ли научи вече?“ ме пита тя. „Научих се и за това си записвам“.

Всяка идея, която ви хрумне, независимо колко странна или глупава ви се струва – запишете я! След време може да я развиете и направите от нея чудесна апликация за телефон например или нова песен.

4.Придобийте нов опит.

Правете нови неща, които не можете. Провокирайте се и се излекувайте от страха „да изпаднете в глупава, срамна ситуация“. “Който не е опитал, той не е сгрешил”- казва майка ми.

Тук бих искала да спомена моето намерение да трупам нов опит, запознавайки се с различни методи и техники, които да помогнат за развитието ми в професията, а и не само. През декември се записах на курс по “Александър техника”. В България тя е почти неизвестна. За съжаление не можах да довърша курса и останах с леко горчив опит, но все пак опит! Приканвам ви да проверявате много сериозно подорбностите около такива курсове. Да изисквате документ или сертификат, да не давате пари “на доверие”, дори хората да ви се струват много симпатични, да изисквате някакъв договор или касова бележка…и разбира се да бъдете отдадени на курса и да подходите отговорно.

Що се отнася до професионалното ми развитие- да, в курса имаше неща, които мога да приложа например в уроците си по пеене, заедно с учениците ми.

5.Hard skills or soft skills?
Технически умения или поведенчески умения?

Тези термини навлизат вече и в България. А какво се има предвид?
Техническите умения са тези, които трябва да овладеем като робот. Ако имате нужда от учител, за да ви научи на нещо-то тогава значи говорим за технически умения. Да се изсвири един акорд на цигулката 100 пъти, за да стане перфектно, да се изпее един тон, да се направят неограничен брой повторения при тренировка, за да усвоиш дадено движение са технически умения.
За техническите умения е нужно да сте упорит като магаре и прецизен като швейцарски часовник. Прецизността е много важна, както и поставянето на основите. Невролозите дори наричат това „феномен на шейната по заснежен път“. Първите повторения са като първите следи по снега. Остават най-трайната следа, а следващите вървят по нея. Мозъкът лесно създава връзки, но после трудно ги разрушава. Навик.

Поведенческите умения са съвсем различни. За тях ни трябва супербърз мозъчен софтуер.
Умелия начин, по който импровизираш с гласа или инструмента, когато танцуваш free style. Да бъдеш гъвкав в дадена ситуация.Тези умения най-често приличат на игра, в която можеш да паднеш всеки момент, но можеш и да се задържиш на високо, тоест да откриеш нещо ново и вълнуващо. За тези умения не ни трябва учител, те са в нас. За това не бива да се страхуваме, а просто да се опитваме.

improv                                                                                                                                                                  /http://www.musicaltoronto.org/2012/09/27/in-childrens-education-we-preach-interactivity-at-the-expense-of-improvisation/

Двата вида умения са напълно различни. Те използват различни структурни вериги в мозъка. Развивайки ги се случва т.н „активно обучение“. За да изградите таланта си, трябват съвкупност от двете. Но, започнете от техническите, заложете на тях. Постройте основата и винаги се връщайте към нея, преди да започнете да строите покрива.

Следва продължение……………..

Послепис: Текстовете са обработени от мен, не са преписани дословно. Информацията съм ползвала от книгата и заслугите са изцяло на писателя.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s