Дисекция на песен 001

taylor-swift-shake-it-off-video-2-2014-billboard-650Здравейте приятели!
Днес ще се опитам да ви покажа как готвя песни за своя репертоар. Какъв е подхода ми. Избрах песен, която вече съм правила и дори записала. Това е моят вариант, а ще ви покажа и оригиналния. До някаква степен се придържах към него, тъй като избрах песен, която ми е удобна.
Тежката задача за вас е да направите трети вариант – вашият.

https://www.youtube.com/watch?v=5VdZDP34fMk Ели

https://www.youtube.com/watch?v=dh29b41xWWc Taylor

Когато, готвя песен понякога отивам в една крайност, водеща до лудост. За това винаги репетирам сама, защото ако някой е около мен ще му докарам мигрена. Повтарям, повтарям, повтарям.
Разделям песента на лесни и трудни моменти. Отбелязвам си върху текста местата, на които трябва да обърна повече внимание. Може да е текст, може да е част от мелодията, може да е усещане.
Колкото повече повтаряш, толкова по-гладко върви подготовка. Все пак имайте предвид едно: при повтарянето повтаряйте мелодията, но не и украшенията на изпълнителя (ако правите кавър). Това е ужасен навик. Не всяко украшение звучи добре, независимо колко добър певец си.
Представете си, че пеете песента „Мила моя мамо”. Тя върви само по мелодията, съвсем простичко и изчистено, без да има каквито и да е извивки. Така подхождайте и към песните на Кристина Агилера например. Пейте ги до обезумяване, но по начина, по който бихте изпели „Мила моя мамо”. Така ще научите мелодията, а извивките (екстрите) ще доразвиете сами. Правете само тези, които са ви удобни.

Тъй като не бих критикувала някой друг, реших да взема песен, която аз съм записвала и да ѝ направим заедно дисекция. Не се притеснявам от това изобщо! Ако искаш да се развиваш и да успяваш трябва да търпиш критика и сам да си най-големият си критик.

Ще ви разкажа за подготовката и записа ми на „Forever and always” на изпълнителката Taylor Swift. Надявам се, когато четете бележките ми по песента да ви помогна във вашата подготовка. Бих направила и клип, но за момента качеството на клиповете не ми харесва и ще започна да ви демонстрирам и по този начин, когато имам хубава техника за това.

Taylor-Swift-1989-Deluxe-2014-1200x1200

Ако решите да правите кавър именно на нея трябва да имате предвид няколко неща. Най-важното е, че стилът, в който са повечето песни, особено старите са стил, който ние в България си нямаме – кънтри. Не, че липсва напълно, но не е толкова добре развит, а там това си е като народната музика при нас.

Самата аз не съм добре запозната с кънтри музиката, но по това, което съм слушала темите винаги са свързани с малките радости от живота, с любовта, пътя към дома, семейството. Винаги са много лични и близки до сърцето на човека, който ги изпълнява.

https://www.youtube.com/watch?v=Jb2stN7kH28 

В кънтри музиката (по мои наблюдения) се пее на гърло. Работи се предимно с него и с устните. Или поне така звучи.
Текста е много важен и това, как ще го предадеш. Трябва да артикулираш наистина добре или пък да отидеш в другата крайност, като леко заваляш думите по един специфичен тексаски начин, който не препоръчвам. Ние просто не можем като тях.

Самата Тейлър има „остър тембър” и в гласа и сякаш има топъл въздух . Метафорично разбира се. Звучи остро във високия регистър, топло в средния и ниския. Има страхотна артикулация. Може би малко певци имат подобна. В нейните песни винаги има много текст. Когато има много текст има и нужда от доста места, на които да се поема въздух.

Песента, за която говорим днес има две версии. Бавна и бърза. Аз предпочетох бавната. Двете нямат нищо общо като усещане и емоция. Впрочем повечето песни на Тейлър има две версии, но аз винаги предпочитам акустичната.
Всяка версия си има своите трудни и специфични моменти, но ние ще погледнем бавната. Тя е много интимна и се носи сякаш върху самия въздух. Леко и нежно. Когато песента е по-бавна, фразата е по-дълга, а това прави работата с въздух много важна.
Започваме!

Screenshot_1

Screenshot_2

Screenshot_3

Screenshot_4

Това според мен са по-важните моменти в песента. Крайната си фаза развийте според усещанията си. Във всеки случай там трябва да сте най-агресивни. Самият край можете да направите по свой вкус.

Надявам се да ви е бил интересен този начин, по който ви представих как можете да разработите една песен. Естествено ако имате желание да направя нещо подобно на друга песен или друга изпълнителка можете да споделите в коментарите. Старах се да пиша разбираемо за всички. Дано сте усетили емоцията, която се опитах да предам!

До скоро!

Ele

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s