Вокален урок 8. Накратко за диафрагмата.

Що е то диафрагма? Как така пеем с диафрагмата?diaphragm

Реших да обърна внимание само на нея, тъй като предните два урока станаха дълги и малко по-сложни, а тя е така важна. Препрочитайте уроците!
Ще повторя, за да няма объркване… Диафрагмата НЕ Е черво, а мускул. Не случайно казвам това. Получих такова определение преди. То ми е любимо, но невярно. И НЕ пеем буквално с диафрагмата, а тя ни помага.

Думата диафрагма буквално означава “преграда”.  В случая преградата между коремната и гръдната кухина, извиваща се нагоре към гръдната кухина като купол. При съкращаване на диафрагмата куполите и се спускат надолу вследствие на което се увеличава вертикалният размер на гръдната кухина- извършва се вдишване.  (“Анатомия на човека” – учебник за студенти по медицина и стоматология, 9 издание)

Когато започвате да учите пеене има една голяма разлика между вас и напредналите с материала. Разликата е в силата на гласа и начина, по който певеца може да изнесе напред и да „бутне” някоя стена с гласа си, така, че да го чуят и тези, които седят на най-задния ред в публиката например – без микрофон. Не говорим за вик или крещене. А за ясен, изнесен глас. Ако не сте работили с диафрагма гласа е тих и безсилен. Крехък и нестабилен.
Когато професионалиста пее, всяка негова дума се чува, всяка фраза е изработена до такава степен, че да успее да ви предаде по най-добрия начин това, което е искал да каже автора на песента.

Диафрагмата не произвежда въздух или тон, тя е опората, която ни е нужна, за да изнесем гласа си напред.illustration-diaphragm-crop-246x300

Запомнете го, напишете си го някъде.

Дишането с диафрагма се практикува и от актьорите, така, че ако сте решили да се занимавате с тази професия урока е и за вас и е точно толкова важен. Всички уроци за дишане са важни и за актьорите.

В предния пост споменах упражнението с книгата. Лягате на земята, слагате една дебела книга на Слънчевия си сплит и започвате да повдигате книгата с корем. При обикновеното дишане има два етапа –вдишване и издишване, докато при диафрагменото има три. Третия е междинен, а именно задържане на въздуха, което всъщност представлява бавното му изразходване. Именно това се опитваме да правим в почти всяко упражнение. Да изразходваме бавно въздуха, за да ни стигне той и в най-трудните фрази и да няма изненади по време на изпълнението ни. Бавно, равномерно, пестеливо и с нагласата, че въздухът трябва да ти стигне за изпълнението на фразата поне два пъти. Да! На пръв поглед ви се струва невъзможно, но с правилно разпределение на въздуха би могло да издържите повече от два пъти. Зависи от физиологията ви, от нагласата ви.

Diaphragm
Няколко пъти споменах, че познавайки тялото си добре, внимателно проследявайки процесите, които настъпват в него, докато пеете упражненията си или дишате с диафрагма е разковничето. Самостоятелната работа трябва да е ваш приоритет. Няма да стане само с прочитането на този пост. Трябва и да приложите, това, което сте научили.

Дихателните упражнения имат двойно действие върху развитието на гласа: от една страна,  положителна психична промяна, от друга страна, упражненията влияят и физиологически върху развитието на гласа.

При правилно дишане гласът става музикален и приятен не само при пеене, но и при говор. За развитието на гласа човек при едни дихателни упражнения ще увеличи времето на задържането на въздуха, а при други ще увеличи времето за издишване. Това последното е необходимо, за да може да се изкарва известна музикална фраза на един дъх.

Ето за това ни трябва диафрагмата, когато пеем. Нужно е да си представите, че тя е там и ви помага. Ако до днес не сте и обръщали внимание, то от сега нататък вие трябва да мислите за нея като вашият най-добър приятел. Тя си е там. Винаги се обажда, когато хълцате. Само, че до сега не сте знаели за нейното съществуване. Тя не е мит, не е чудовището от Лох Нес.singing

Винаги мислено придвижвайте въздуха надолу от носа към корема. Той (корема) трябва да е пълен, а гърдите спокойни. Нали знаете усещането, когато сте преяли. Тежък и подут корем, но не с храна, а с въздух. Ако трябва напълнете го насила опитвайки се да копирате преяждане. Не казвам, че трябва да ви е тежко ха-ха. Но въздухът трябва да е там –на мястото на обилния обяд.

Дишайте и издишайте бавно с том на „Война и мир” върху Слънчевия сплит всяка вечер по 15 минути преди да заспите. Това ще изведе стреса от тялото ви, ще съживи и възобнови връзката ви с вашата диафрагма и след време ще започнете да дишате така естествено, без да мислите за това. Упоритост приятели, упоритост.

Това е всичко, което знам и съм прочела за диафрагмата. Предполагам в бъдеще ще допълня урока или ще направя втора част, когато знанията ми се обогатят.

ПРИПОМНЯМ, ЧЕ БЛОГЪТ МИ Е ОБЕКТ НА АВТОРСКИ ПРАВА. ВСЯКА ДУМА НАПИСАНА ТУК Е РЕЗУЛТАТ ОТ МОИ СЕРИОЗНИ ПРОУЧВАНИЯ ОТ РАЗЛИЧНИ ИЗТОЧНИЦИ ИЛИ ЧАСТ ОТ МОЯТА ДИПЛОМНА РАБОТА. МНОГО ГОЛЯМ И НЯКОЛКОМЕСЕЧЕН ТРУД ОТ МОЯ СТРАНА.
АКО ПОЛЗВАТЕ ИНФОРМАЦИЯТА, МОЛЯ ПРИЛАГАЙТЕ ИЗТОЧНИК ИЛИ ИМЕ. НЕ ПЛАГИАТСТВАЙТЕ.

снимки/pictures-Internet

Еле 

Leave a comment