Вокален урок 7. Преговор на тема дишане.

Screenshot_1

“… Из спомените за първия учебен ден…. „

 Правя това малко лирическо отклонение тъй като в моето семейство първия учебен ден е ВАЖЕН ден. Моята майка е учител и директор, моето детство е минало в училище при нея, а сега и моята сестра е учителка. До голяма степен и аз навлизам в тези дълбоки води(въпреки, че го отричам постоянно).

То няма кой знае каква история, а по-скоро емоции, но все пак ще кажа, че умирах от страх и ме беше срам и училището изглеждаше огромно и…. Спомням си, че хванах ръката на една моя съученичка и двете не се пуснахме доста години след това.На първия учебен ден така двете успяхме да се справим. Помня как и хващам ръката много ясно. Предполагам, че тя не си спомня, а и не съм я виждала от много години. И  валеше и  помня как беше облечена мама и колко се притесняваше за мен.

След това имах още един първи учебен ден в 8 клас, но оттам спомени нямам никакви. Ужас! Някой да ми припомни. Даже не знам дали имам и снимки. Защо ли е така? А там май ме беше страх двойно повече и много не ми хареса. Хареса ми последния учебен ден в 12 клас. Него си го спомням перфектно! 😉 „

 

Приятели,
ваканцията приключва и всички трябва да се върнат по работните си места и в училище. А какво правим в първите дни след ваканцията – преговаряме!
И в блога е време за преговор!
Предлагам ви „сбит преразказ” на всичките уроци, които съм публикувала до сега в блога свързани с дишането. Това е дълга и сложна тема, а усвояването на певческото дишане не е лесно и се усъвършенства постоянно.
Преди да преминем напред трябва да си припомним старите уроци. Върнете се назад и прочетете.

Links:

1) https://elezlatanova.wordpress.com/2014/06/21/471/
2) https://elezlatanova.wordpress.com/2014/06/24/%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA-6-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

autumn-leaves-3За пеенето ни е нужен различен начин на дишане от този, който сме свикнали да ползваме. Когато обаче се учим да дишаме, за да пеем трябва да НАУЧИМ тялото си на всичко отново. В началото е объркващо и стресиращо да мислиш за всички тези неща едновременно.

Ние вдишваме въздух, правим малка пауза и издишаме количеството, без да се замислим над този процес. И така цял живот. Дишаш. Издишаш. Когато се раждаме ние дишаме точно, както професионалните певци, но с течение на времето ставаме лениви, а дишането повърхностно и мързеливо и с малко въздух. При пеенето трябва определено количество въздух, което да издишаш бавно, а да вдишаш бързо. /Ако се уплашиш или изненадаш например вдишваш въздух много бързо./ В мига, в който издишаш ти започваш да ползваш „контролирано дишане”. Бавно, спокойно, целеустремено и най-вече с нагласа ВЪЗДУХЪТ ДА ТИ СТИГНЕ за фразата. Не искаш да свърши по средата на някоя дума нали?

Screenshot_1Важно!При начална подготовка (начало на упражнение, начало на песен, куплет, фраза) вдишването става през носа, насочваш идващия въздух към корема и задържаш преди първия тон.

(В една книга пишеше, че най-добрия начин е дишане през носа и устата едновременно. Аз смятам този метод за неудобен и странен, но очевидно някои го практикуват. Пробвайте с малко въздух и през двете. Може би това е начина за вас. Определено не е моя и не знам дали работи. Смятам, че дишането през устата променя позицията на гърлото и за това не подкрепям този метод.)
От тук нататък внимателното следене на процеса става задължително! Трябва да ОСЪЗНАЕТЕ своето дишане и да познавате тялото си.

Упражнение:

Screenshot_2

За регулация на дишането и издишането можете да започнете със звук „с” или „ш”. След като сте задържали въздуха го изпускате с някоя от тези две букви бавно и спокойно. Упражнението може да се използва в легнало и в право положение.
1.Вдишване.
2.Задържане.
3.Изпускане на въздуха през устата с звук „ссссс” и „шшш”.
Ако повтаряте упражнението всеки ден ще издържате повече и в един момент ще можете да вкарате това умение в песен.

086_vector-autumn-leaves-l!!! Внимавайте с количеството въздух, което вкарвате в тялото. Имайте предвид, че за да помиришете цвете ви трябва малко въздух. За прозявка –повече. Истината е по средата. Ако вкарате прекалено много въздух, той ще иска да излезе бързо от тялото ви, така, че съобразете се с физиологията си и вкарайте въздух, който не се струва на тялото ви неестествено много.

! Внезапно се появява прозявка докато правиш упражненията за дишане. Не се тревожи. Просто тялото се обърква от различното количество въздух, навлизащо в него и се прозяваш.

!Не прекалявайте с упражненията. Може да ви се завие свят и да ви стане лошо.

Screenshot_1Дишане с диафрагма – тя е мускул, разположен под ребрата ти, прикрепен за ребрата и гръбнака. При дишане мислено насочи въздуха към Слънчевия сплит, в „дъното на корема” или просто в долната част на торса и издишай бавно ( за да не забравите за въздуха докато пеете, сложете ръка на корема си, просто, за да се подсещате накъде трябва да отива въздухът).

Докато пеете е важна стойката ви. Бъдете нито много отпуснати, нито пък прекалено стегнати. Напрежението трябва да е само при диафрагмата. Горната част на тялото трябва да е в покой. Не се прегърбвайте, не правете странни пози или физиономии. Не можете да си представите колко много влияят те на звука, дъха и пеенето. Размърдайте се от мястото си ако усетите прекалено много напрежение, където и да е по тялото.

Забележете, че за тонове и упражнения в по-ниския регистър е нужен по-малко въздух. Защо според вас е така? В кой регистър тялото ви търси повече въздух?

Понякога недостигът на въздух е въпрос на настройка. Ако ти е трудно да изпееш дадена фраза и въздухът не §±§Ö§é§Ñ§ä§îстига, опитай се да издишаш целия наличен въздух и изпей фразата по този начин. Ще забележиш, че въздухът ти свършва на същото място, както и когато имаш достатъчно… това не е логично нали? Значи просто трябва да опиташ отначало с нова настройка и по-голямо внимание към реакциите на тялото ти. Виж къде и защо се губи въздух и се поправи.

                                   

Приятели,

благодаря на всички, които четете блога. Знам, че много от вас дори не се интересуват от темите, които засягам. Блогът беше експеримент за мен, а и ми е приятно да пиша. Не знам как ще продължи развитието му занапред, но се надявам да добие повече популярност сред хората, които имат някаква полза от материалите, които пускам.  Това не е блог за козметика или мода, няма как да има милиони последователи, но ще се радвам да има няколко, на които наистина е помогнал да се развият или да научат нещо.

Наличието на блога е полезно за моето CV и всеки, който реши може да види какви са знанията ми, така, че това приключение продължава.

 Пожелавам на всички ученици, учители и студенти успешна нова учебна година! Аз от своя страна продължавам да уча, да преподавам, да пея, да пробвам нови и нови неща, да търся себе си и да мечтая. До някаква степен и за мен започва нова учебна година. Ще се радвам в бъдеще повече от вас да се включват по темите и да коментират. Без вас блога няма как да се развива. Надявам се скоро да чуя нещо от вас!

Хубава есен!

И естествено с песен…. (иска ли питане?)

Screenshot_2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s