Вокален урок 5. Дишане.

Привет, приятели!

cartoon-kids-music
Постовете ми са малко хаотични, но все пак се старая да пиша много съвестно за всичко, което ще ви бъде полезно щом става дума за пеене.
Ще повтарям и повтарям, че блога не може да замени контакта лице в лице с вашият преподавател, но все пак има за цел да ви бъде от помощ ако нямате възможност да посещавате часове, ако ви е срам или не сте сигурни в своите възможности.
Ако вече се занимавате с музика бъдете сигурни, че максимата „Учим се докато сме живи” е вярна и в този случай. Нови знания можете да добиете по най-различни начини ( стига да имате желание да учите).
И както в училище – нека направим един преговор на наученото до сега.

Screenshot_4В първи вокален урок научихме следното:
– Що е то вокален диапазон и как да определим нашия?
– С кои букви се обозначават нотите?
– Къде се намират на пианото?
– Показах ви възможностите на моя диапазон.
Вижте урока ето тук: https://elezlatanova.wordpress.com/2014/01/04/vocal-lesson-1/
English : https://elezlatanova.wordpress.com/2014/02/07/vocal-lesson-1-english/

Screenshot_4Във втори урок се спряхме на няколко прости упражнения за разпяване. Включих и видео с моя ученичка: https://elezlatanova.wordpress.com/2014/02/16/vocal-lesson-2/
English : https://elezlatanova.wordpress.com/2014/02/19/vocal-lesson-2-english/
Видеото: https://www.youtube.com/watch?v=Gcf4AG4TS9w

Screenshot_4В трети урок отново едно малко дървено видео от моя страна, но все пак го заснех с желание. На него ви демонстрирам как да направите тези съвсем прости, лесни упражнения като добавяме и едно упражнение за дишане.
С развитието на упражнението го усложняваме с малки неща. Според мен това е едно от най-полените упражнения. Ако го правите всеки ден ви гарантирам много добри резултати.
Ето го и моето видео: https://www.youtube.com/watch?v=1A6YEFbyExY
Урока : https://elezlatanova.wordpress.com/2014/03/28/vocal-lesson-3/

Screenshot_4Четвърти урок – https://elezlatanova.wordpress.com/2014/05/10/подготовка-на-тялото-за-пеене-част-1/
В този урок видяхте няколко дребни трика, които да ви улеснят, преди концерт например.

След краткото припомняне на уроците до сега следва да навлезем в темата, която само засегнах деликатно в урок номер 3.

ДИШАНЕ!
ДИШАНЕ=ПЕЕНЕ

breathing_music

Зная, че ако сте новаци това ще ви се стори странно. Нима не е важен гласът? Нима не е важен талантът? Какво общо има дишането?
Тези въпроси са обичайни. Да, разбира се, че са важни, но за овладеете гласа и да развиете таланта е нужно да покриете една база от умения, а в тях се включва и дишането.
Знам, че сте чували за диафрагмено дишане, за пеене на гърло… И в крайна сметка тези словосъчетания са ви непонятни.. Ето малко обяснение:

/цитат от дипломната ми работа/

Дишането е важно за съществуването на човека. То е в тясна връзка с всички процеси в тялото. Диафрагменото дишане, което изисква пълна неподвижност на гръдния кош, спомага за леко и свободно протичане на въздушната струя, равномерно трептене на гласните връзки, тъй като този начин на дишане се провежда, чрез действието на мускули далеч от самите тях.
Трудно можем да обхванем абсолютно всички виждания и проучвания, които са направени относно коремното дишане.
В книгата „Вокална фонология” на д-р Максимов, той пояснява, че диафрагмата е плосък мускул, който е разположен между гръдната и коремната кухина. Напречното му положение в тялото не позволява да се видят движенията му. Те се преценяват по движенията на коремната стена, което не винаги ги отразява с точност и адекватно.

И как един малък мускул може да има някакво значение за дишането? Че и за пеенето?

Максимов казва, че участието на диафрагмата като първостепенен фактор при певческо дишане се изтъква на преден план при пеене върху т.нар. опора. На кратко, пеенето „върху” опора е дихателно поведение, при което се извършва дълбоко вдишване предимно с коремна локация, а гръдната стена остава в неподвижно положение. Вдишването продължава, но при минимум повдигане на гръдната стена. При това положение певецът може да задържи дъх и да спре вдишването преди атаката на тона. Ето, че се така се получава тази стабилност, тази така необходима опора.
Разбрахте ли?

😉

breathe
Звучи сложно, но с помощта на упражнения можете съвсем лесно да усвоите  дишане с опора. Толкова певци го правят!Защо вие да не можете?
Пеенето в опора позволява дозирано от диафрагмата издишване. Не случайно всички певци, които упражняват това дишане несъзнателно или съзнателно слагат ръка на Слънчевия сплит, точно на диафрагмата. Така по време на пеене те се опитват да усетят опората и да не забравят откъде трябва да се получи това усещане за стабилност.

Толкова много писах за диафрагмата и дишането в дипломната си работа, знам доста неща и съм запозната с различни гледни точки по тази тема, но не искам да задълбавам, защото още сега стана прекалено дълъг урока.
Първото упражнение, което ще ви науча наричам „5-те секунди” . То е в няколко стъпки :

Screenshot_3ПЪРВО УПРАЖНЕНИЕ: 
1.Поемаш шумно въздух през носа. Насочваш го мислено към корема.
2.Задържаш въздуха
3.Броиш до пет.
4.Не променяш нищо по гърлото. Каквото е било докато си поемал въздух, такова трябва да остане, преди да изпееш нещо.
                    5.Не изпускаш въздуха
                    6.Изпяваш произволен тон

Демонстрация на това упражнение можете да видите във видео-урока ми (вокален урок 3).

Това упражнение ми е помогнало много. Смятам, че в него се състои всичко, което трябва да запомниш за диафрагменото дишане. То не е изглежда сложно, а напротив съвсем простичко. Друг е въпросът какво се случва щом започнеш да го прилагаш. Ако стартираш, което и да е упражнение за пеене или песен по този начин, успехът е гарантиран. Изключваш гърдите, включваш мускулите на корема и диафрагмата, гърлото остава спокойно. Често правена грешка е поемането на допълнителен въздух. преди да изпееш дадения тон. Това веднага променя позицията на гърлото. По този начин често ангажираш и него и гърдите. Тогава трябва да се започне на ново.Започнете с него. Повтаряйте го, повтаряйте го, докато не стане съвсем обичайно състояние за вас.

42536-Do-You-Like-Music-Do-You-Like-Breathing-Второ упражнение за дишане:

То е лесно и могат да го правят сами вкъщи. Лягаш на земята и аз слагаш върху корема си книга, по възможност по – тежка. Целта е да повдигнеш книгата с корема си.
Това упражнение в подходящо и за по-малки деца, защото се вижда ясно какво се иска от тях и не е прекалено сложно. За повече ефективност краката могат да се вдигнат и сложат на стол. Упражнението може да се продължи като се издиша бавно, произнасяйки продължително звука ‘с..ссс’ или ‘ш…шш’.

267433_1980923881505_444883_n

                                                                                                                                     Демонстрация с ученици от гр. Кюстендил

!!!
Друга разновидност на упражнението е в изправено положение, пред огледало. Двете ръце се поставят на корема, с разтворени пръсти, като средните са опрени един в друг. При поемане на въздух разтягането и изпъкването на коремния пояс пръстите се отдалечават един от друг. За гъвкавост на коремната мускулатура се изисква дишане с по-малък обем въздух, но с бързи движения, наподобяващи дишането на уморено куче. Подобен ефект ще има и „смъркане” на малки дози въздух през носа.

Нека тези две упражнения са първата ви стъпка към пеенето с опора или т.н диафрагмено дишане. Не затормозявайте тялото си прекалено много. По 15 минути на ден, но всеки ден, заедно с упражненията за разпяване са идеалната рутина за всеки начинаещ певец.

Не се тормозете ако не се получава веднага. Прочетете внимателно текста, осмислете го. Това е сложна материя и аз самата продължавам да се боря с въздуха и до днес.fishi

Успех!
Еле

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s