МУЗИКАЛНА ТЕРМИНОЛОГИЯ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК


  Screenshot_3  Непрекъснато чета различни книги и статии свързани с пеенето, сверявам си часовника със света, като гледам клипове на различни вокални педагози и певци от чужбина, които споделят своя опит в Интернет.
В момента съм се захванала с една книга, която е на английски. Чета бавно и внимателно, тъй като терминологията не е под подразбиране, тоест не звучи съвсем еднакво както на български език. Някои биха казали, че книгата е за хора, които правят първите си стъпки в пеенето, дори за аматьори, но аз съвсем не съм съгласна. Всеки път, когато се връщам към основите на нещо, разбирам колко неща не знам, пропуснала съм или съм забравила с течение на времето. Винаги можеш да научиш нещо ново, да си припомниш старото или да откриеш ново упражнение за разпяване например.
Има толкова много техники и методики по света, че ще бъде смешно да кажем, че знаем и можем всичко. Човек се развива докато е жив.Singing-3

Реших да споделя с вас думичките и термините, които откривам, свързани изцяло с музиката, защото повечето млади хора ползват английски, а така ще ви бъде по-лесно да откриете информация за нещо, което ви интересува в мрежата.

Повечето думи нямат буквален превод в речника, така, че някои съм превеждала по логичен път. Ако откриете грешка може да ме поправите.Screenshot_4

Започвам с наименованието на октавите на пианото. В английският те се наименуват с цифри от 0 до 8. Може би има подобни на нашите имена (видях, че специално за китарата имаше на няколко места термина sub contra), но може би числа е по-лесният и ясен начин да се изпишат.

0 субконтра
1 контра
2 голяма
3 малка
4 първа
5 втора
6 трета
7 четвърта
8 петаimages

„ПЕЕЩИ” ТЕРМИНИ

Posture – постановка
Range –диапазон
Pitch – чистота, но можете да го срещнете в някои програми като тоналност (това не е точно)
Tessitura –тоналност
Timbre (tone of voice) – тембър
Treble Clef – ключ сол
Bass Clef – басов ключ

Middle C (C4) – в нашия случай това е до на първа октава

Да знаете музикалната терминология на английски е много полезно ако работите с музиканти от чужбина. Така, че запишете си в тефтерите тези думички. Те са само от първа глава на книгата, така че такива постове предполагам ще има още.

В един от следващите постове ще ви запозная с термина „Belting” ,което се оказва доста провокативна тема, която разделя вокалните педагози в мнението им за този начин на пеене.

Кажете ми ако искате да ви помогна да откриете някой специален музикален термин.

 pics: Internet 

Screenshot_2ELE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s