“Vocal lesson 2”

i-love-singing-singing-20512546-378-378

       След като в предния урок определихме какъв е диапазона ни, в кой регистър се чувстваме по-спокойни, в кой по-напрегнати, вида на гласа ни, можем да започнем с леки и прости упражнения за разпяване. Аз много ги обичам и винаги се разпявам с подобни. Те са лесни, но продължителни и вършат чудесна работа.
Хубаво е упражненията да преминават от леки към по-трудни плавно. Не морете гласа си, не го напрягайте. Уважавайте го. Той е вашия инструмент. Правете упражненията всеки ден. Не, не се шегувам. Всеки ден. Ако искате да постигнете някакви резултати, това е част от процеса. Не разчитайте само на вокалния педагог и часовете там. Най-важна е самостоятелната работа!

Колкото по-упорито работите, толкова по-добре за вас!

Един съвет: ако няма до вас педагог, се записвайте и после се слушайте. Много е полезно. Дава ясна представа как звучите. Освен, че не трябва да звучите фалшиво, гледайте да звучите приятно за ухото.

😉 http://www.youtube.com/watch?v=gH1ro89KlhU Според вас така ли трябва да звучите?И приятно ли е това за ухото? :)))

Screenshot_2снимката е от “The acoustics of the singing voice”

    В пеенето участва цялото тяло и лице. Устните, езикът, зъбите, бузите, носа, дихателните органи, мозъка –всички заедно помагат за процеса пеене. Можете да правите леки упражнения сутрин (или интензивна тренировка) и ще забележите, че вече сте разпети. Защо ли е така?
Има много интересни упражнения за загряване на лицето, но за тях в друг урок.

*Ако сте решили да се занимавате с музика професионално ви препоръчвам да изкарате няколко курса по дикция и говорна култура!*

!!!Започнете да се разхождате по диапазона си с буквата „м” или „н”. Те звукове са подходящи за загряване и на устните! В низините можете да използвате повече гръдната част, за да „намерите” и засилите тембъра си.
Главовия резонатор зависи от черепното устройство на човека, той е уникален. Пеенето със затворена уста създава усещане за главов резонатор (така ще разберете какво е това).Чрез координация между дишане и резонаторите тонът получава широта, сила и тембър.
Според проф. Йосифов правилната позиция на гърлото съвпада с тази на полупрозявка.
И положението, при което се произнася немското „ng”(нг), както думата „singen”. Тогава, освен за главово резонатор и отворено гърло се получава представа за певчески купол!!!

Удивителна (!) В българският език м, н, л, р са носови звукове. При произнасянето им през носната кухина преминава въздушна струя. Но забележете: говорим за ГЛАВОВ резонатор, не за носов. Въпреки факта, че все пак ползваме носа си, за да произведем съответните звуци няма нужда да звучим като диспечер на жп гарата! Контролирайте звука колкото е възможно.

!!!След като приключим с първата част на упражнението следва да добавим широките вокали. В случая вокала „А”.
Тоест получава се „ма” и „на”. Вокалите се образуват в гърлото. Устните само ги дооформят!!!

По пътя на усъвършенстването трябва да се действа системно, целеустремено и упорито!

??????????????????всички снимки са от мрежата

Може да не виждате никакъв смисъл от повтарянето на срички и ноти до болка, но повярвайте ми – има!

Какво научихме?

Научихме две нови и лесни упражнения за разпяване, които можете да прилагате всеки ден.

Какво следва?

Сега трябва да се научим да дишаме правилно по време на тези лесни упражнения.

http://www.youtube.com/watch?v=Gcf4AG4TS9w

Важно!

Това е Василиа. С нея работим от 3 месеца заедно и не сме имали много уроци. Тя е  пети клас и пее от доста време народна музика. В момента се опитва да балансира с двата стила, не зная как се получава това чудо. В всеки случай те се борят кой  да надделее  на моменти, но тя държи да посещава уроците и на двете места.

С нея решихме да ви демонстрираме това, за което писах по-горе. Ако искате пейте с нея.

Аз съм доста сърдита на видеото и отчаяна от живота (хи-хи) Не ме забелязвайте!

Screenshot_1

Закон за авторско право

Всички текстове и лични снимки в този блог са авторски и като такива подлежат на защита от закона за авторско право Чл.З(1).1Mоля, при копиране да споменете първоизточника и да поставите линк към блога.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s