Как да си изберете подходяща за вас песен?

Или как да не се превърнем в поредното “Ken leeee tu li bu di bu dau u”

zx620y348_470415

Този материал ще бъде много полезен за тези, които скоро ще се явяват на конкурс, кастинг или пък им предстои дебют на сцената.

Като се замисля, винаги се хвърлям към песни, в които съм се влюбила и слушам по сто пъти на ден. Трябва обаче да знаете, че не всяка песен и изпълнител, които обичате стават и за вас. Даже, често, точно те не стават. Много ми се иска да изпея някоя песен на Demi Lovato, но няма как, тя има чудовищно мощен глас с толкова много низини, че свят да ти се завие. Все още не мога да свикна с идеята, че песните на Lana Del Rey не са за мен или поне не тези, които аз харесвам. Преминах през целия ѝ репертоар и само една песен, може би две, ми лежат на гласа… Несправедлива работа!
Когато започвате да търсите подходяща за вас песен направете си един „черен списък” на изпълнителите, до които не трябва да се докосвате. Харесайте си един изпълнител, чиито песни ви е лесно да пеете. Това не значи непременно, че песните са елементарни! А напротив – това значи, че са подходящи за вашия глас.

1.Screenshot_1  Никога не избирайте прекалено сложна песен. Ако в една песен трябва да впрегнете всичките си сили и качества, за да я изпеете, то тази песен не е за вас /така казва проф. Илия Йосифов/. Песен, която е на „предела на силите ви”, дори, все пак, да ви стигат, не е за вас. Напълно безсмислено е да се мъчите с подобна творба. По-добре вземете някоя по-лесна песен и я направете да звучи сложна и ефектна. И ваша.

2. За да разберете дали една песен е за вас – песента трябва да звучи естествено както звучи вашият говор. Без напрягане. Стремим се към ЕСТЕСТВЕНО и ЛЕКО звучене.

3. Песента, която избирате трябва да съответства на още няколко неща, освен гласа ви. На натюрела ви: намерете песен, която да ви въздейства и ви е приятно да пеете. Песен, която е актуална, но не ви е на сърце ще изпеете скучно и празно, а това винаги се усеща от публиката /това не означава, че винаги ще пеете песни, които ви харесват. Особено ако пеенето стане ваша професия/.Песента трябва да съответства на годините и възрастта ви. Помислете си дали сте готови да изпеете някоя балада на Браян Адамс, ако сте на 13 години.

Screenshot_2

Не се нагърбвайте да пеете някоя песен със силно натоварен емоционален заряд, в която се пее за неща, които самите вие още не сте преживели и не разбирате.

4. Ако сте неопитни ви съветвам да не посягате към Алиша, Марая, Селин, Кристина, Майкъл и Уитни.

Screenshot_3

Позволете си да поизраснете, да се обиграете и след това направете някоя от техните песни, но пречупена през вашата призма! Не ги копирайте. Това, често го чувате във форматите по телевизията? Но как да не копирате песен, която е станала емблема на даден изпълнител, стил, поколение и даже епоха и се е забила в главата като ЕГН-то ви? Първата стъпка е да изчистите песента от всички импровизации, които прави изпълнителя. Тоест махате извивките. МАХНЕТЕ ИЗВИВКИТЕ! Ха-ха!Screenshot_4

Най-големите катастрофи стават, когато започнат извивките! Измислите си нови, измислете си ваши, които да са ви удобни. Или по-добре изобщо не ги пейте.
Ако в крайна сметка искате да изпеете някоя песен на изброените по-горе изпълнители, то поне не избирайте най-известните им. Иначе рискувате да ви сравняват с оригинала, а това не води до нищо добро.

*Чисто физически също можете да разберете кога една песен не е подходяща за вас.
Ако челюстта ви се схваща, усещате напрежение и стягане в ларинкса (ларинкса застава в прекалено ниска или висока позиция) и ако гласа ви започне да губи от тембъра си това означава, че тази песен не ви е удобна. Не се мъчете.
Гореописаното може да означава, че не сте се разпели добре или че пеете на гърло 😉 *

5. Когато избирате българска песен трябва да бъдете много внимателни! Screenshot_1

Аз рядко пея на български и не мога да ви дам кой знае колко съвети. Да се пее на нашия роден език е ужасно трудно! Направо предизвикателство. Дикцията е 90% от работата. Трябва да внимавате, тъй като българският език е много красив и звучен, но само когато пеем и говорим правилно.
Той не позволява „заваляне” на думите. Не позволява мрънкане. Естествено ако слушате Паша Христова или Маргарита Хранова и техните записи от преди 30 години, начинът на пеене ще ви се строи много пресилен, изнесен и остарял. Не казвам, че трябва да пеете така. Но все пак помислете за дикцията си ако искате да пеете на български език! Определено да слушате естрадните ни изпълнители е полезно, но не ги копирайте. Такова пеене вече не е актуално за нашето време ( не ме нападайте), просто няма да отива на някой млад човек да пее по този начин.
Лекциите ми по Дикция и говорна култура в университета бяха, може би, най-полезните! Със сигурност упражненията, които научих от д-р Екатерина Тодорова, ми влизат в употреба във всеки час с учениците или в самостоятелната ми подготовка. Слагам ги в моите ТОП 3 заедно с уроците по пеене и танците!

За мен това се нарича перфектното представяне.Бъдете себе си и подчертайте индивидуалността си!

УСПЕХ!

Screenshot_2

Закон за авторско право

Всички текстове и лични снимки в този блог са авторски и като такива подлежат на защита от закона за авторско право Чл.З(1).1Mоля, при копиране да споменете първоизточника и да поставите линк към блога.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s