Vocal lesson 1

Screenshot_1снимка 1

Започваме първия ни урок сякаш сме първокласници, които се учат да пишат и четат. От сега ви напомням, че говорим за вокален урок, а не за солфеж и няма да ви занимавам с теория. Все пак някои простички, но основни неща трябва да се знаят. Например с кои букви се изписват и обозначават нотите.

Аз също съм се въоръжила с учебника по Елементарна теория на музиката от Парашкев Хаджиев, за да съм напълно сигурна в това, което ви казвам и да няма обърквания. За повече подробности относно изписването на нотите с букви ще прочетете там. Важно е да знаете поне коя буква на коя нота отговаря и… да знаете нотите!!!

C   D    E     F    G        A    В (Н)

до    ре    ми  фа сол  ла   си

https://sites.google.com/site/musicassistant1/elementarna-teoria-na-muzikata

Това, което ви съветвам, когато сами се опитвате да упражнявате гласа си е да се запознаете с него. Най-лесен начин за това е да определите вашия вокален диапазон(vocal range).Започнете от клавиш С или до (с червеното) и пейте тоновете подред. Съветвам ви да слизате надолу (тоест клавиша В от лявата страна на маркирания клавиш С) и след това да се върнете в обратната посока нагоре. Пейте леко тоновете, без да викате и да се напрягате. Целта ви е да разберете какъв е горе долу диапазона, с който започвате да работите.

„Вокалният диапазон, или още гласов обхват, е съвкупността от тонове, които могат да бъдат възпроизведени от човешки глас.”/определение от Уикипедия/.

След като установите вашия гласов обхват можете лесно да разберете и за други характеристики на гласа си, но това в следващ урок. Предлагам да си запишете резултатите в тефтер.

Ще добавя, че е вокалния диапазон е всъщност броя на използваемите тонове. Така, че дори да можете да пеете много ниско или в много високо, някои от тези тонове едва ли някога ще ви потрябват. С други думи не се мъчете прекалено много с низини и височини, докато „разследвате” вашите вокални възможности.

Ако дойдете при мен това ще бъде първата ми работа. И аз също ще си запиша в тефтерче резултата, тъй като диапазона се развива. Но работата трябва да е упорита и ежедневна, ако искате подобни резултати.

Когато „разгледате” внимателно своя диапазон ще можете и да чуете как звучат различните регистри във вашия глас. Те биват нисък, среден и висок. Така пък ще определите вида на гласа си. За момичета: алт, мецосопран и сопран. За момчетата: бас, баритон, тенор.

Вижте колко много неща можете да направите с тази малка и елементарна задача!

Разбира се ето тук идва и работата на вокалния педагог – да може да ви посочи специфичността на гласа ви в различните регистри. Къде гласа звучи спокоен и естествен. Къде не звучи красиво, а напрегнато. Къде гласа се „чупи” или по точно къде е естествения ви преход. С думи прости, от кой тон гласа почва да се променя има нужда от помощ, за да звучи по-добре. При женските гласове прехода е там, където гърлото се включва активно и се получава така нареченото „пеене на гърло” (F  на първа октава), което в поп и джаз стила не е много удачно. Въпреки, че както казах и преди това са моите наблюдения. Всеки глас е различен!

/За всеки, който желае и няма възможност да се срещне с мен или с някой вокален педагог, можем да направим “вокална характеристика” на гласа му онлайн. Запишете на аудио или видео как правите упражнението  и ми пратете записа на zlatanova_eli@abv.bg. Можете да ползвайте онлайн пиано ако нямате вкъщи./

В крайна сметка най-важното е гласът да звучи добре!

Screenshot_2снимка 2

Забравих да спомена, че пианото е разделено на октави. Ето една прекрасна снимка, която ги показва идеално.

1194341снимка 3 :http://bg.banatzianou.com

По-горе (снимка 2) ви показах моя гласов диапазон. Можете ли да изчислите какъв е? Той е от фа на малка октава до сол на втора. /има друг начин за изписване, но няма да ви заминавам/.

Моят диапазон е по-богат във високия и среден регистър. Ниския е най-беден, но преди да започна да работя с вокалния педагог д-р Илиян Парасков от Нов български университет нямах никакви низини. Аз съм доказателство, че можете да развиете желаните низини или височини ако работите упорито.

Успех! Споделете резултати ако за първи път ще се пробвате или пък коментари по урока и текста.

Закон за авторско право

Всички текстове и лични снимки в този блог са авторски и като такива подлежат на защита от закона за авторско право Чл.З(1).Mоля, при копиране да споменете първоизточника и да поставите линк към блога.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s