“Another brick in the wall” или не точно?

Приятели, реших да ви запозная с едно момче- мой колега 😉 и съгражданин, който свири rock & roll  в ерата на чалгата и бездушевността. На практика това си е кауза пердута. Двамата с него дълги години делим кюстендилските сцени и всеки, по своя начин се опитва да изпълни едничката си мисия , а тя е да твори и да прави това, което обича!

Запознайте се с  Антон Яначков-Маратонката и свири в група “Nightkiss” в гр. Кюстендил.

564222_411734278875567_843946384_n

/ official Facebook page: https://www.facebook.com/Nightkiss.band/

http://nightkiss-band.blogspot.com/

Трябва ли да обяснявам каква е ситуацията за младите певци и музиканти в малките градове? Трябва ли да обяснявам как се отнасят с нас хората, които имат средствата и възможността да помогнат, но не го правят? Няма да я обяснявам, защото се ядосвам, когато си мисля за това…
Реших да ви го представя, защото наскоро имах възможността да го наблюдавам докато работи с групата, докато репетират и се подготвят за концерт и съм очарована от начина, по който се отнася той към музиката и това, което прави, а именно с любов, отдаденост и сериозност. Нима такъв човек не заслужава един малък, симпатичен, скромен пост от моя страна?

Здрасти, Тони! Първият ми въпрос е абсолютно банален.От кога се занимаваш с музика?
Около 10 години. Първоначално си дрънках сам на китарата, като имах телове вместо струни. След време се записах на уроци, уж като на шега, ама се случи друго…

Защо избра точно китарата?
Китарата е душата на свободата. Китаристите не са вързани на едно място: могат да скачат, да тичат по сцената, да дивеят! С две думи: правят шоу, а то е задължителен елемент в концертите ни. Китаристите не са като клавиристите и барабанистите, заковани на едно място! Хахаха. Но дори и да не съм на сцената, а сред природата, китарата е винаги с мен!
Какви са трудностите, с които се сблъсква рок група от малък град, като твоята?
Трудностите най-вече са заради липсата на хора. Когато всеки абитуриент напуска града, тогава е практически невъзможно нито да запазим аудитория, нито дори постоянен състав на групата. Трудност е да намерим нови попълнения, заради което се налага да се връщаме от самото начало и сами да обучаваме, да даваме уроци на ученици… за да можем да изнасяме концерти на живо. Обучението е хубава инициатива, но много ни дърпа назад. Особено ако хората са несериозни и им липсва каквато и да е мотивация! В сравнение с това, финансовите трудности са дреболии.

Чувала съм, че си много упорит, много „тормозиш” членовете на групата. Искаш постоянно да репетират и да се упражняват. От къде идва мотивацията ти за работа?
Аз не съм чувал, че тероризирам другите от групата, ама всъщност си е така. Ха-ха! Ако някой иска да постигне нещо в музиката, като минимум са нужни доста репетиции и упражнения. Нищо не става от самосебеси. Мотивацията ми за работа идва от вдъхновението и най-вече от добрите примери, които виждам в други групи. От техните успешни истории. Много от тях са започнали от нищото, живели са в много по-трудни условия от нас, имайки единствено една мечта. И с много труд успяват да я постигнат. Вярвам, че в това отношение, аз не съм по-различен от тях. За мен няма нищо по-висше от това да бъдеш творец. Неописуемо е чувството, което изпитвам като създавам нещо ново. И не мога да позволя то да не бъде представено по възможно най-добрият начин от другите в групата.
Как дойде идеята да започнеш да „реставрираш” китари?
Аз лично не го имам за реставрация. Това е свързано с доста повече умения и средства, с каквито не разполагам. По-скоро пооправям стари китари, така че да може да се ползват, защото никоя китара, каквато и да е тя, не заслужава да гние забравена. А идеята се появи по-скоро от необходимост. Веднъж електрическата ми китара реши да се повреди на генерална репетиция, точно преди важно участие. Тогава я смених с една друга, но след това реших да опитам да си я ремонтирам сам и нещата се получиха. Е, не беше най-доброто, но все пак работеше. Имаше кой да я поправи, но беше трудно да се свържа с човека за момента, а след време се появиха и други китари за ремонт: китари на приятели, познати… и така постепенно се научавам на разни неща. Смятам, че не е само полезно, но даже нужно един китарист да може поне да поддържа китарите си.

китарата “Юлия” на операционната маса

1526200_758692204145406_1051035162_n

“Ето я и в готово свирещо състояние. Предишното магаренце се беше счупило доста гадно и струните падаха ниско и звука беше “пляк, пляк…” С новото магаренце се получиха следните неща: височината на струните при 12-то прагче е 4mm, не са “тегави”, така че да боли като се свири, “бъжденето” пак се усеща, но и праговете са за смяна, така че за момента не може да изчезне напълно! Струните са старички, но все още стават. А изсвиреното на клипчето е откъс от пиесата “История за огъня”, писана някъде през XXI век от известни автори, но те са пожелаха да останат анонимни за момента…”

https://www.facebook.com/photo.php?v=758732510808042

734522_757368997611060_2041165640_nИ “Зорница” е получила няколко животоспасяващи интервенции.

1488280_757368544277772_673288269_nСлед смяна на жака, нови струни и ново магаренце, този “Orpheus” e в пълна бойна готовност.

Какво си пожелаваш да се случи в професионален план с теб?
Нищо не говори за една група по-добре, отколкото професионални записи. Надявам се в най-близко бъдеще с „Nightkiss” да направим такива по няколко от песните ни . В последствие и албум, разбира се.

Какво мислиш за блога и идеята, която е в основата му?

Блога е интересно четиво и смятам, че всеки, който се интересува от музика и по-специално от пеене, ще може да намери нещо интересно и полезно за себе си.

Послепис: Очаквайте скоро и двете песни, които подготвяме с Тони за вас:)

снимки:фейсбук

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s