„Christmas adventure” или 16 дни + 6 излизания дневно + 30 песни на ден = 480 песни общо за 32 часа

DSCF0284

 Part 1

Ще споделя моята гледна точка за изминалите дни. Не зная дали колегите ще се съгласят с написаното, но предполагам, че ще ме подкрепят.
До сега никога не бях се докосвала до бийтбокс толкова близо, не ме е интересувало и не съм знаела почти нищо. Естествено знаех кой е Skiller и какво може, но толкова.
Когато ми казаха, че заедно с колежката ми и приятелка Константина ще пеем коледни песни акапелно, без музикален съпровод в мола, заедно с двама непознати бийтбоксъри си казах, че тази работа няма да стане добре. Не си представях какво ще се получи и дали ще се получи нещо изобщо. Мислех си: „ Абе какви ще са сега тези несериозници, които ще дойдат да ми бучат на главата. Няма да вземат присърце работата, както аз пеенето и ще се изложим.” С Ина започнахме да репетираме песни 5 дни преди да се запознаем с момчетата. Как се учат 10 коледни песни за 5 дни? С мерак. Учат се. Имам и записи от самата подготовка, но още не съм решила дали да ги прилагам.
/Ако пеенето ти е професия, трябва да имаш подготвени песни за всякакви случаи. Особено за Коледа и за празнците.Така по-лесно може да се справиш ако възникне някакъв ангажимент като този./
Свикнала съм да подготвям една песен месеци наред. Да изпипвам фрази, моменти. Да няма изненади. Песента да легне на гласа ми и в съзнанието ми като ръкавичка. Факта, че трябваше да науча толкова много коледни песни (а те не са от най-лесните, повярвайте) за толкова кратко време си беше напрежение за мен. Абсолютно излизане от „комфортната ми зона”.
С двамата младежи се запознахме 2 дни преди да почнем работа. Направихме 7 песни за 4 часа. По някакъв странен начин си паснахме и успяхме да направим нещо прилично, с което да се представим. При други обстоятелства можеше изобщо да не си допаднем. А дори и да си супер талантлив….когато не умееш да работиш с други хора винаги ще изпитваш трудности. Така, че не правете това у дома! Тоест запознайте се по-рано, измислете програмата си по-рано и репетирайте повече. Нашето си беше чист късмет!
Ето така направихме „Jingle bells”, “Jingle bell rock”, “Santa baby”, “Let it snow”, “Santa Clause is coming to town”, “Rudolph the red nosed reindeer”, “Rocking around the Christmas tree”, “Над смълчаните полета”, „ Чуден сън”. Не всичките накуп. Някои добавихме после. Направихме песента „Get happy”, която се изпълнява в оригинал от Джуди Гарланд. Песента се върза супер с останалите.
Направихме и песента “Tom’s diner”, която не е коледна и някак не се вписа сред останалите. Но ни се получи добре. Определено ни се иска да „разцъкаваме” заедно още готини песни, но този път не коледни. Ха-ха
Вярвате или не хората приемат коледните песни с усмивка и настроение въпреки постоянното мрънкане, че се пускат навсякъде.

Day 3
След третия ден статистиката говори вместо мен: 90 песни. Или по скоро деветдесет пъти изпети 7 песни. Ами който казва, че е лесно да дойде да го направи. Когато излизаш да пееш, независимо къде, има много фактори, които влияят на изпълнението ти. А когато идеята на твоето появяване е да донесе задължителна усмивка и настроение на хората – това вече си е отговорност. Положението в мола, не е както в пиано бара или на голямата сцена. Няма пълна тишина, няма оркестър и пиано да ти помогнат. Има една колона, 4 микрофона и пълна лудница. Ако успееш да привлечеш вниманието на някого ще е добре.

*Първи творчески скандал: „Шаро и първия сняг” или „ Над смълчаните полета”. Е песента за кученцето Шаро не видя бял свят. Инат, та инат.
Дали пък не привличаме внимание?
*Една симпатична ромка ме среща на входа на мола и започна да си пее „Джингъл белс, джингъл беелс…” Само след третия ден хората вече ни знаят репертоара!?Проблем.
DSCF0327

Day 4
Въпреки факта, че пеехме по шест пъти на ден коледни песни явно все пак не всички бяха научили, че работим в мола. Охраната ни спря докато пеехме. Явно си помисли, че си ходим със скъпите микрофони, озвучител и уредба ей така из мола и из улиците и си пеем, където сварим.

Day 5 „Грандиозен танц и грандиозен СМЕХ. Провал на дисциплината отвсякъде.”
Нали знаете – в природата празно няма. Винаги колелото се върти и ти предлага различни ситуации, с които се налага да се справяш.
В този ден един колега, реши, че трябва да съживи положението докато пеем(явно е имало нужда) и започна да танцува много…сериозно. Е, той си танцуваше хубаво, но тази изненада ни изкара извън равновесие и се започна едно хилене. С Ина не можахме да се овладеем през цялата песен и се наложи да я повторим после.
Разказвам тази ситуация, понеже точно преди една година, през зимата, беше първият концерт на моята група ”Sense”. Тогава две от момичетата се разсмяха на сцената, по време на песента. Мога да кажа, че бях побесняла и се чудех как е възможно такова отношение?!
Ето, че разбрах и аз какво е. Винаги подобни ситуации, в които си осъдил някой се повтарят, само, че със сменени роли.
Нужно ли е да казвам, че да се разсмееш докато пееш не е много професионално? Това показва отношението ти към хората, които те гледат и естествено към работата ти. Радвам се, че в този ден нямаше много хора.
От друга страна – хора сме. Явно тези неща се случват и трябваше да го изпитам, за да зная как да се оправям следващия път. Вече ще се замисля, когато почна да осъждам някой за негова грешка на сцената.

Послепис: Евала на момчетата, които през цялото време запазиха спокойствие и се държаха като про-та. Явно са виждали по-интересни неща от танца на колегата по време на изпълнение.
Послепис две: Тъй като не разбирам нищо, от това, което те правят в началото не усещах, че правят грешки и дали правят. Обаче по някое време почнах да се усещам:
„Алооо не бяхме сами в гафовете момчета! Разбрах ви аз триковете!  „
DSCF0290

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Закон за авторско право

Всички текстове и лични снимки в този блог са авторски и като такива подлежат на защита от закона за авторско право Чл.З(1).Mоля, при копиране да споменете първоизточника и да поставите линк към блога.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s