„Christmas adventure” или 16 дни + 6 излизания дневно + 30 песни на ден = 480 песни общо за 32 часа

PART 2

DSCF0327

Day 6

За повечето хора пеенето не представлява никакъв физически труд. Мислят си, че когато излизаме да пеем е просто: „ля, ля, ля”. Супер забавничко и весело. Повечето от тях забравят обаче, че процеса пеене се осъществява и на ментално и на ФИЗИЧЕСКО ниво. Изморително е. Ако не сте знаели. Сега да знаете.

А да пееш с такава честота на изпълнението, без нито един почивен ден, без да маркираш(тоест пееш, както трябва да се пее – хубаво). Да пееш на много хора, с много енергии и настроения – някои усмихнати, други сърдити, трети изнервени… Да пееш пред очите на всички, а не скрит зад бюро, че даже да ти се налага всеки ден да изглеждаш прилично, ако не добре… Това е изморително.

Никога не съм пяла на кораб или в чужбина, както някои колеги ходят, но факта, че всички те се връщат с възли в гърлото и без глас е повече от показателен. Не, че сравнявам пеенето в мола с подобен изтощителен труд , но такива колеги лесно биха разбрали, защо след качествено пеене, в средата на периода гласовете ни вече не бяха същите.

За да спасите гласа си от срив трябва да спите и да почивате качествено. Който може да си го позволи.

* В този ден Бусто го нямаше, та поне не ни боляха главите. 😉 :*

* Едно доста тъжно заключение си направих от дните прекарани между хората. Българите са ужасно потиснати и тъжни. Рядко се намираше човек да спре да слуша. Безплатно изкуство не се търси в България. Но когато раздаваха безплатна кола имаше опашки. Това не е нещо, което не съм знаела, но виждайки хората как ходят с празни погледи и пълни торби… някак ми стана жал и за нас като певци и за тях. Затворили сърцата си за останалите. Много трудно се пробива такава преграда.

Още по-тъжен бе факта колко много чужденци ни се радваха, спираха се, гледаха, пееха си и се снимаха с нас. Те оценяваха опита ни да ги накараме да се усмихнат. И се усмихваха. Защо ние не можем? Дори бежанците от Сирия, цели семейства, може би дошли в мола, само за да се стоплят, ни гледаха и се радваха. Пееха с нас.

Ние защо вече не можем да пеем заедно?

Day 7

В този ден с колежката стояхме цял ден в мола и наблюдавахме хората. Това е един експеримент, който е хубаво всеки да си направи. Ще достигнете до много интересни изводи и ще видите доста неуспешни пластични операции.

Day 8

„Get happy” е песен, която двете с Константина научихме в НБУ. Супер позитивна и сладка песен. Нея включихме на осмия ден. В крайна сметка какво е празник, без да си „хепи”? Надяваме се, че поне за малко сме накарали някого да се усмихне.

Day 9

Как да запазим енергията, как да се работим с нов човек и как да запазим добро настроението си всеки ден? Това са много питанки.

През два от дните имахме заместник на момчетата. /Благодарим ти Филип/ Тогава енергията беше друга, звученето беше различно. Важно е да се запази професионалното отношение и да се работи сякаш няма промяна, а подобрение. В тези дни разбрах колко е важен подбора на отбора. Не винаги се получава. Особено когато няма настроение и енергия. На мен винаги ми се иска нещата да са на най-високото ниво, но ние не сме машини, а хора. Пеенето и съответно изпълнението на някакво изкуство е тясно свързано с емоциите. Тогава е хубаво да си машинка. И понякога правиш нещата механично. Все пак това е професия, както всяка друга. Но механичното е само когато си на предела на силите си. Много често ми се случваше да стана сутрин и да си кажа:”Ох, как ще издържа днес. Нямам сила!” А когато започвахме да „работим” изведнъж се зареждах. Ето за това съм си избрала тази професия.

А относно горните въпроси – всичко е въпрос на случайност при нас. Абсолютна случайност. (хи-хи)

Day 10

ДЕЦАТА! ДОБРЕ, ЧЕ СА ДЕЦАТА!

Децата бяха най-големите ни фенове. Те ни спасяваха, когато някой ни отмине намръщен и незаинтересован. Децата никога не ни подминаха! Винаги ни се усмихваха, винаги пееха и танцуваха. Децата дърпаха ръцете на родителите си, които бързаха за нещо и за някъде и се опитваха да ги накарат да спрат за секунда и да ни чуят! Ей хора, добре, че са децата ви!

Жана, Вики… всички малки сладури бяха най-важната част от публиката ни. Те ни оцениха и това определено ми стига. Винаги търсех тяхната компания и съдействие. Винаги намирах това, което търсех!

Day 11

„Само смъртта ръкопляска” – рече Бусто.

Какво да кажа повече.

Бавен, муден ден. Трудна публика.

Тези са най-неприятните. Но пък ние продължавахме да се усмихваме и да пеем. Продължаваме да пеем!

Day 12 Nervous day”

За мен. Определено оказах влияние и на колегите си. И пак ми кажете, че да си изпълнител е лесно. Абсолютно всичко влияе. Влияят и тези, които са в обкръжението ти. Понякога заради тях прецакваш целия екип. Та, семейство: най-фалшивите ми дни са, когато ме ядосвате 😉

Е разбира се стараеш се да игнорираш проблема и публиката да не разбере. Обаче колегите разбират винаги!

Day 13

Ето още едно ново нещо за мен. Три участия в един ден. Евала на фолк певиците. Не знам как го правят, но трябва да им се признае усилието.

С колегите Константина, Бусто и Sprite ще взехме участие в БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН КОКТЕЙЛ:  ,,Животът е кратък, изкуството – вечно!” в подкрепа на “Дом за ветерани на изкуството и културата”.

Надяваме се хората да ни оцениха въпреки, че бяхме ненормално изморени.

Благодарим на Минко за поканата!

И другия път всички с тениски и дънки, а ние с рокли и сака!

 

Day 14

Чак в последните три дни положението се промени. Хората започнаха да се усмихват повече, някои идваха специално да ни гледат. Други питаха за нас. Значи все пак успяхме, а? Даже пяхме и на бис. Получихме първите си истински аплодисменти. Ей, приятно е, няма да лъжем.

Никой не можа да повярва, че четиримата се познаваме от 2 седмици. Всички мислят, че сме група от много време. Това е супер похвала за нас! Благодарим. Определено се постарахме. Смятаме да направим още неща заедно, неща, които истински ни кефят и не заради работата, а заради музиката!

Day15 и Day 16

 

Това, което мога да кажа в заключение е, че за мен цялото преживяване беше страшно полезно! Благодаря ти Павка, че ни препоръча! Такава школа, такова отракване….Урок за цял живот. Ако не си уверен–ставаш. Ако те е страх да се покажеш пред хората – показваш се. Няма скривалище. Действаш!

С толкова много ситуации и хора се сблъскахме. С различни гафове и премеждия. Със забавление и смях, с умора и нерви. Обаче успяхме! Съмнявах се да си призная. И това всеки ден..

Наистина си беше предизвикателство!

Благодаря и на Bulgarian Beatbox Association, на Александър Деянов (Скилър) и Цветина!

Благодаря на Цвети от Mall of Sofia. Искаме пак с теб!

ЕСТЕСТВЕНО И НА БУСТО И СПРАЙТ …. АЛО СКЪСАХТЕ НИ НЕРВИТЕ, АМА СТЕ МНОГОООО ДОБРИ БЕ! Враца, Плевен, Кюстендил, Черноморц в екип!

Страхотно преживяване и най-важното за мен : НОВИ УСВОЕНИ УРОЦИ!

Честита Коледа!
Приятели, пожелавам ви да бъдете здрави! Обградени само от добри, позитивни обичащи ви хора, с които да прекарате прекрасно предстоящите празници!
Благодаря на всички, които ме подкрепят, помагат ми и ми дават енергия да продължавам да правя това, което най-много обичам.

Закон за авторско право

Всички текстове и лични снимки в този блог са авторски и като такива подлежат на защита от закона за авторско право Чл.З(1).Mоля, при копиране да споменете първоизточника и да поставите линк към блога.

 

Advertisements

2 thoughts on “„Christmas adventure” или 16 дни + 6 излизания дневно + 30 песни на ден = 480 песни общо за 32 часа

  1. Абсолютно съм съгласна с твърдението.
    Винаги хората са си мислели, че пеенето не е кой знае колко трудна работа, но всъщност ако си в бранша и ти се налага ежедневно да учиш нови неща, да импровизираш по свой собствен начин, разбираш, че не е чак толкова лесно, колкото си си мислил. Всичко иска време.
    Лична случка от преди няколко дена, обяснявайки, че не мога да науча току-така двайсетина песни за седмица, получих страхотно изражение и въпрос “Защо”?

    1. Радвам се, че сте споделила мнението си в моя скормен блог.Да, точно това се случва често и поради тази причина певецът трябва да работи постоянно върху нови песни.Да обогатява репертоара си, за да бъде подготвен ако следващия път му дадат работа и трябва да научи 20 песни за една седмица. Така поне има шанс да знае поне 5 от тях.
      Чувствайте се свободна да споделяте мнение по всички теми, които засягам в блога. Успех!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s